Kerti konyhát szeretne?
Szabadban akar Sütni és Főzni?
Építtesse meg kemencéjét!
A gasztronómiáról napjainkban
Sokan foglalkoznak a gasztronómiával, sokféle szempontból, mint kulináris élvezettel, mint szükséges, alapvető létfenntartó tevékenységgel , úgy is mint rabszolga konyhai munkával vagy mintkedvenc időtöltéssel, stb…
Akárhogy is látjuk és érezzük a tevékenységet, azeszközök minősége, megbízhatósága, az egész folyamat szervezettsége a „munkahely” alkalmassága nagyban befolyásolhatja, - erősítheti, vagy gyengíti- a „magasztos üggyel” kapcsolatos érzéseinket. Megtapasztalva ezeket, tenni szeretnék kezelhetőségük, jobbításuk érdekében.
Milyen lehetőségeim vannak?
Túl sok, kialakult rendező elv nem ad kötöttséget, de segítséget sem, mert itthon a téma még gyerekcipőben jár.
Külföldi példák vannak, de más ételek elkészítése, más étkezési szokásokhoz kapcsolódó berendezkedés sok szempontból más építményt is kíván.
Hogyan lehet mégis megoldani?
Márpedig a célom az, hogy a gasztronómiát kiszolgálojam fatüzelésű, kültérben és beltérben alkalmazható, ételkészítő berendezésekkel, építményekkel. Marad az általános rendezőelv: „vissza a kályhához” .Azaz az Ősi hagyatékból meríteni az alapmegoldásokat és ezeket újrarendszerezve, a mai szempontok szerint megépíteni az újat.
Az újban nagyobb szerepet kell adni az ergonómiaiméretezésnek, a praktikus megoldásoknak, az emberléptékű tömegalakításnak és nem utolsó sorban környezetbe, térbe és tájba illesztésnek.